12 youtube video’s en jouw kind kan zwemmen

Je begrijpt natuurlijk ook dat dit niet kan. Kinderen beginnen in een bad waar ze kunnen staan en langzaam, door te ervaren, leren ze hoe ze moeten zwemmen en voelen ze zich voldoende veilig om te gaan duiken.

Waarom verwachten we vaak dat het wel zo werkt voor leren lezen, schrijven en rekenen? En vinden we het raar als blijkt dat er op een gegeven moment problemen ontstaan en het leren niet meer lukt?

Toch lijkt het erop dat we dit principe van leren door ervaren vaak vergeten als het om lezen, schrijven, rekenen en concentreren gaat. We willen te snel, slaan ontwikkelingsfases over en kijken er dan raar van op dat er een probleem ontstaat met leren.

Hoe kun je verwachten dat ze begrijpend lezen als we de ogen nog niet de kans hebben gegeven om goed samen te werken. Lezen is al een uitdaging, maar als je ogen na iedere regel verder gaan op een verkeerde regel? Tsja, probeer dan ondertussen ook nog maar te begrijpen waar de tekst over gaat. 

En wat dacht je van rekenen. Wanneer we kinderen niet de tijd geven om met hun lichaam te ervaren wat links en wat rechts is, waarom verwachten we dan wel dat ze min sommen zonder problemen kunnen maken? Plus sommen zijn immers van links naar rechts, maar bij min sommen werk je van rechts naar links.

En neem nou concentratie. Moeten we iedere keer tegen een kind zeggen, blijf nou eens recht zitten? Of zijn er misschien nog reflexen actief, waardoor je kind hier niets aan kan doen.

Vertel het me en ik zal het vergeten.

Laat het me zien en ik zal het onthouden.

Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.

Hoe zou het voor jouw kind zijn als jij meer weet over wat ze nodig hebben voordat ze klaar zijn om te leren? En dat jij weet wat jij kunt doen om jouw kind te helpen wanneer er wel problemen ontstaan met het lezen, schrijven, rekenen of concentreren?

Ik ga je helpen! Bekijk mijn online presentatie, waarin ik je in 45 minuten laat zien dat jij het verschil kunt maken voor je kind. De presentatie is gratis en is direct te bekijken. Wil je meer weten over de verschillende oorzaken van leerproblemen? Leren hoe je kunt zien wat jouw kind nog nodig heeft? En weten wat jij kunt en hoe je dit kunt doen, om het leren voor jouw kind makkelijker te maken? Volg dan nu mijn online training

Joke-300x300

Joke de Boer – Juf Joke