Heb jij het gevoel dat er bij jouw kind niet uitkomt wat er inzit? Heeft het moeite met lezen, lukt het rekenen nog niet, zijn er problemen met schrijven of is de concentratie ver te zoeken? En leidt dit misschien thuis weer tot spanningen? Als ouder wil je er natuurlijk zijn voor je kind en zorgen dat je een antwoord hebt op al hun problemen!

Een vogel legt haar ei ook niet op het vuur
De ontwikkeling van een kind is een natuurlijk proces. Vanaf de geboorte tot gemiddeld hun 8e, ontwikkelen ze alle vaardigheden die ze nodig hebben om vervolgens goed te kunnen rekenen, schrijven en lezen. De volgorde en de snelheid bepalen ze zelf, tenzij wij ons ermee gaan bemoeien.

Een baby begint op een gegeven moment te kruipen, dit gaat vanzelf. Dit kruipen is een ontzettend belangrijke fase in de ontwikkeling van de verschillende vaardigheden. Toch zijn er genoeg ouders die hun kinderen het liefst zo vroeg mogelijk zien lopen, “kijk mijn dochter van 1 kan al lopen”. Maar ook als ze een jaar of 6 zijn en het lezen nog niet lekker loopt, hebben we vaak de neiging om de druk op te voeren. We laten ze leeskilometers te maken, dan komt het lezen vanzelf.. O ja?

Stop! Laat je dochter van 1 lekker doorkruipen totdat zij er klaar voor is en zelf wil gaan lopen. Door in te grijpen verstoor jij hun ontwikkeling. En kijk wat dat kind van 6 nog nodig heeft voordat je ingrijpt, de druk gaat opvoeren en misschien een nieuw probleem als faalangst ontwikkeld!

Hoe moet je weten wat er mist, als je niet weet wat er nodig is?
De uitdaging is dat wij onze kinderen willen helpen, maar vaak niet weten hoe. En omdat we dit niet weten maken we, met de beste bedoelingen(!), keuzes die in de praktijk misschien een averechts effect hebben. Te kort kruipen kan bijvoorbeeld leiden tot problemen met het richtingsgevoel, waardoor ze later onvoldoende bagage hebben om goed en met plezier te kunnen rekenen of lezen. En leeskilometers maken is een prima oplossing, maar dan moet je wel zeker weten dat bijvoorbeeld de samenwerking van de ogen voldoende ontwikkeld is.

Bekijk het webinar
Vind jij het belangrijk om te weten wat jouw kind nodig heeft om optimaal te kunnen leren? En wil je begrijpen wat er nodig is om ze te kunnen helpen wanneer het leren even niet lekker loopt?

Donderdag 18 mei om 20:30 geef ik een webinar over dit belangrijke onderwerp. Een webinar kun je vergelijken met een uitzending die je vanachter je computer kunt volgen. Tijdens dit webinar bespreek ik verschillende fases die kinderen moeten doorlopen. Ook geef ik jou voorbeelden van testjes en oefeningen die je zelf thuis kunt doen.

Dus, wil jij weten wat ze nodig hebben om optimaal te kunnen leren? Dan zie ik je graag 18 mei online! Het webinar is gratis te volgen en aanmelden doe je via deze link:

https://leerpiramide.webinargeek.com/webinar-de-leerpiramide