“Ik leer jou wat iedere ouder moet weten over het leerproces van je kind!”

Heb jij het gevoel dat er bij jouw kind niet uitkomt wat erin zit? Heeft het moeite met lezen, lukt het rekenen nog niet, zijn er problemen met schrijven of is de concentratie ver te zoeken? En leidt dit misschien thuis weer tot spanningen? Als ouder wil je er natuurlijk zijn voor je kind en zorgen dat je een antwoord hebt op al hun problemen!

Een vogel legt haar ei ook niet op het vuur
De ontwikkeling van een kind is een natuurlijk proces. Vanaf de geboorte tot gemiddeld hun 8e, ontwikkelen ze alle vaardigheden die ze nodig hebben om vervolgens goed te kunnen rekenen, schrijven en lezen. De volgorde en de snelheid bepalen ze zelf, tenzij wij ons ermee gaan bemoeien.

Een baby begint op een gegeven moment te kruipen, dit gaat vanzelf. Dit kruipen is een ontzettend belangrijke fase in de ontwikkeling van de verschillende vaardigheden. Toch zijn er genoeg ouders die hun kinderen het liefst zo vroeg mogelijk zien lopen, “kijk mijn dochter van 1 kan al lopen”. Maar ook als ze een jaar of 6 zijn en het lezen nog niet lekker loopt, hebben we vaak de neiging om de druk op te voeren. We laten ze leeskilometers te maken, dan komt het lezen vanzelf.. O ja?

Stop! Laat je dochter van 1 lekker doorkruipen totdat zij er klaar voor is en zelf wil gaan lopen. Door in te grijpen verstoor jij hun ontwikkeling. En kijk wat dat kind van 6 nog nodig heeft voordat je ingrijpt, de druk gaat opvoeren en misschien een nieuw probleem als faalangst ontwikkelt!

Hoe moet je weten wat er mist, als je niet weet wat er nodig is?
De uitdaging is dat wij onze kinderen willen helpen, maar vaak niet weten hoe. En omdat we dit niet weten maken we, met de beste bedoelingen(!), keuzes die in de praktijk misschien een averechts effect hebben. Te kort kruipen kan bijvoorbeeld leiden tot problemen met het richtingsgevoel, waardoor ze later onvoldoende bagage hebben om goed en met plezier te kunnen rekenen of lezen. En leeskilometers maken is een prima oplossing, maar dan moet je wel zeker weten dat bijvoorbeeld de samenwerking van de ogen voldoende ontwikkeld is.

Een stapje terug voor een sprong vooruit
Ik ga jou helpen om te zorgen dat jij begrijpt wat jouw kind nodig heeft om tot leren te komen. Dat je weet wat er in dat koppie omgaat. Wanneer je deze informatie kunt toepassen vanaf de geboorte is dat natuurlijk optimaal. Maar wanneer je weet wat er nodig is wordt het ook makkelijker voor jou te begrijpen wat er misschien nog mist. En kun je ook als ze wat ouder zijn, een klein stapje terug doen om ze vervolgens een flinke sprong vooruit te laten maken!