Jouw kind voor de leeuwen?

Over veiligheid als basis voor leren.

Stel je eens voor. Het is ’s ochtends vroeg en je wordt afgezet bij de leeuwenkooi van een dierentuin. Een vriendelijke bewaker opent de kooi en verteld je dat het waarschijnlijk wel veilig is om de kooi in te gaan, de leeuw heeft immers gisteren een flink stuk vlees gehad en de kans is klein dat hij nu alweer honger heeft.

Druppeltjes angstzweet verschijnen op je voorhoofd als je met knikkende knieën de kooi instapt. Nadat je binnen bent doet de bewaker de deur op slot. Voordat hij vertrekt schuift hij nog een vel papier tussen de tralies door. Op het papier staat een rijtje sommen en de opmerking dat je de kooi weer kunt verlaten wanneer je alle sommen goed hebt gemaakt.

Hoewel de sommen onder normale omstandigheden voor jou geen probleem zullen zijn, hoor je ondertussen de leeuw overeind komen. Blijkbaar heeft deze leeuw ondanks de uitgebreide maaltijd van gisteren inmiddels alweer wat ruimte voor een lekker ontbijt.. Denk je dat jij in deze stressvolle situatie in staat bent om optimaal te presteren en snel en goed de sommen kunt uitrekenen? Waarschijnlijk niet, je hersenen zijn zo ingesteld dat jouw hele lichaam nu keihard bezig is om je uit deze onveilige situatie te halen. Adrenaline komt vrij, je hartslag gaat omhoog!

Gek genoeg verwachten we van kinderen dat ze optimaal presteren ook als de situatie onveilig is. Hoewel iets hardop voorlezen in de klas, alleen naar de wc gaan of een inval juf voor ons misschien niet te vergelijken is met die leeuw, kunnen je kinderen wel een soortgelijke stress ervaren.

Veiligheid is essentieel voor je kind om goed te kunnen presteren. Heeft jouw kind moeite met lezen, schrijven of rekenen? Kijk dan eerst eens of je kind zich veilig voelt.

Les 1 van mijn onlinetraining gaat over de eerste laag van De Leerpiramide: Veiligheid. Tijdens deze les laat ik je zien hoe je kunt herkennen of jouw kind zich veilig voelt. Daarnaast leer ik je wat jij kunt doen om een onveilige situatie voor jouw kind om te buigen naar een veilige zodat ze de kans krijgen om te leren.

Joke de Boer – Juf Joke